{ "title": "Uyuşturucunun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/uyusturucunun-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 16:25:18", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Uyuşturucunun zararları, bağımlılarını ölüme kadar götüren uyuşturucu maddeler, her geçen gün artan dozlarda uyuşturucuya istek uyandırarak sonuçta öldürücü dozun alınmasına neden olmaktadır. Uyuşturucu maddeler kan aracılığıyla direkt olarak merkezi sinir sistemini etkiler. Bu maddelerin bazıları sakinleştirici uyuşturucu etki gösterirken, bazıları uyarıcı etkiye neden olur. İlk defa vücuda alındığında keyif veren bu maddeler, birkaç defa alındıktan sonra bağımlılık etkisini göstermeye başlar. Bağımlı hale gelen kişilerin, uyuşturucu maddeyi alamaması halinde vücuttaki uzuvlarda titreme, kramp oluşmaya başlar, mide bulantısı ve kusma, korku, bilinç bozukluğu, halüsinasyon görme, şuur kaybı gibi etkiler görülmeye başlar. Uyuşturucu kullanımı devamlı hale geldiğinde ise kişinin bünyesinde zayıflama, bağışıklık sisteminin çökmesi, enfeksiyonlara karşı korunmasız kalma, fiziksel gücün kaybedilmesi gibi etkiler meydana gelir.

Doğada bulunan bazı bitkilerden özel işlemlerle elde edilen ya da sentetik olarak oluşturulan bu maddeler, sinir sistemini etkileyerek kişiyi bağımlı hale getiriyor. Kişiyi güçsüzleştirme, duyuları azaltma ya da yok etme gibi olumsuzluklar gelişmektedir. Hem bu etkiler giderek şiddetlenir hem de uyuşturucu maddelere daha fazla ihtiyaç duyulur. Bu kullanım alışkanlık haline gelir. Bu tür etkilere neden olan maddeler uyuşturucu madde olarak tanımlanır. Bu maddelerin en önemlileri kokain, morfin, esrar, kloral, meskalin gibi zararlı maddelerdir. Bu maddelerin kullanımı insanlarda beyin zarı hücrelerini uyarır, beynin hücrelerini bozar, dengesizlik yaratır, kişilik bozulması ve sapık davranışlara iter. Uyuşturucuların kullanma süresi arttıkça, alınan doz yükseldikçe görülen zararlı etkilerde artar. Alışkanlık derecesi yükselir ve bunlardan kurtulma olasılığı azalır.

Uyuşturucu maddelerin zararları nelerdir?

Esrar: bu madde Hint kenevirinin uç çiçeklerinden elde edilmektedir. Tütüne ilave edilerek sigara gibi sarılır. Başlangıçta Orta Doğu'da kullanılırken, günümüzde tüm dünyada etkili olmaya başlamıştır. İlk alındığında kişiye rüya alemindeki gibi sakinlik verir. Zamanla kendini boşlukta hissetme, gevşeme ve uyuşukluk etkisi görülür. Kişi hayaller görmeye başlar.

Morfin: bu madde uyuşturucu etkisiyle tıp alanında da kullanılmaktadır. Afyon bitkisinden elde edilen morfin kullanan kişilerde halsizliğe, hazımsızlığa ve kilo vermeye neden olur. Davranışlar yapmacık hale gelir, kişi huysuzlaşır, ahlak değerleri, yargıları yok olur, tembellik etkisi yaratır.

Eroin: Morfinden elde edilen bu beyaz toz, burna çekilerek kullanılır. Kişilere uyuşukluk ve keyif verir. Zamanla alışkanlık halini alır. Kullananlar bunu bulabilmek için, gerekirse hırsızlık ve cinayet gibi eylemler yapabilir. Çılgınlık, ruhsal çöküntü ve cinsel güç kaybı meydana gelir.

Kokain: Koka yaprağından elde edilen bu beyaz toz, yine burna çekilerek kullanılır. Bazen yaprağı sakız gibi tüketilir. İlk başta kişiye zindelik ve cinsel güç veren uyuşturucu madde, bu geçici etkilerin ardından sağlığın bozulması, ahlak çöküntüsü gibi etkilere neden olur. Kişi tam bir uçuruma yuvarlanır.

Eter: Daha fazla kadınların kullandığı uyuşturucu bir maddedir. Baş ağrısı ve çarpıntı, sinirlilik hali gibi etkilere neden olur. Bunun ardından tehlikeli olabilecek alışkanlık haline gelir.

Kloral: Bunu kullanan kişilerde vücut ısısında yükselme, terleme, koma gibi etkilere neden olur.
" } ] }