{ "title": "Üzerlik Tohumu Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/uzerlik-tohumu-zararlari-7940.jpg", "date": "21.01.2024 11:14:00", "author": "Seval Sarıboya", "article": [ { "article": "
Üzerlik Tohumu, Tarihi çok eskilere dayanan bir bitkidir. Halk dilinde nazar otu olarak da bilinmektedir. Bunun sebebi ise nazar ve büyüden insanı koruduğuna inanılmasıdır. Bir tutam üzerlik otu, tütsü yapıldığı zaman kötü enerjiyi ve nazarı ortadan kaldırır. Değişik özellikleri bulunan üzerlik otunu arkeologlar eski yerleşim yeri kalıntılarını bulmak için yararlanırlarmış. Çünkü bu bitki fosforik asit bakımından zengin toprakları tercih etmesidir. Fosforik asit ise insan hayatlarının olduğu yerlerde bulunur. Bu sebeple insan vücudunda en fazla bulunan elementlerden birisi de fosfordur. Genelde höyüklerin, harabelerin ve mezarlıkların olduğu yerlerde yetişen bir bitkidir. Üzerlik tohumu tek kök üzerinde ince ve uzun olarak birçok dalın meydana gelmesi ile oluşur. Üzerlik tohumunu doğru oranda kullanmak gerekir. Çünkü üzerlik tohumu aynı zamanda epifiz bezini harekete geçirir ve halk tarafından bilinen kalp gözü olarak bilinen bir algı merkezidir. Bu nedenle Dmt molekülleri diğer ismiyle ruh molekülünü harekete geçirerek halüsinasyon görme gibi zararları ortaya çıkabilir.

Üzerlik Tohumu Zararları;

İçeriğindeki etken maddeler üzerine baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve merkezi sinir sisteminde değişimlere yol açtığı kanıtlanmıştır. Bitkinin tohumlarını uzun süre veya yüksek dozda kullanılması açısından zehirlenmeler olduğu görülmüştür. İnsan vücudundaki organ işlevleri ve merkezi sinir sistemleri hasarlarına yol açtığı kaydedilmiştir. Yanı sıra üzerlik tohumu, alerjik kaşıntılara neden olmaktadır. Üzerlik tohumu insan üzerinde, karaciğer veya böbreklerde olan etkileri ile ilgili ek araştırmalar dahilinde sırt ağrısı, karın ağrısı, sarılık, halsizlik veya kaşıntı gibi cilt sorunlarına da yol açabilmektedir.

Üzerlik Tohumu Faydaları;

C vitamini açısından oldukça yoğundur. Kış aylarında soğuk algınlığı, grip ya da nezle gibi hastalıklara karşı çok etkilidir. Bayanlar tarafından adet konusunda çok yoğun olarak ürün seçenekleri arasında tercih edilmektedir. Özellikle bağırsaklarda bulunan bakterilerin ve parazitlerin öldürülmesi için yüksek bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda afrodizyak etkisi ile cinsel konularda problemlerin ortadan kaldırılması için kullanılmaktadır. Saç dökülmesi sorunu olanlar için özellikle dökülmelerin azalmasına oldukça yardımcıdır. Bu nedenle saçların daha güçlü bir şekilde uzamasını sağlamaktadır. Nefes darlığı olan kişilerde oluşan etkilerin azalmasını sağlamaktadır. Yanı sıra romatizma sorunu yaşayan kişiler için de oldukça faydalıdır. Bu dönemde özellikle tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır.

Üzerlik Tohumu Nasıl Kullanılır?

Bitkinin tıbbi amaçla kullanılan kısımları tohumlarıdır. Üzerlik tohumu kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı yapılabilir. Özellikle kavrulduktan sonra bala karıştırılarak tüketilebilir veya suyla birlikte içilebilir. Keten tohumu ve bal ile karıştırılıp elde edilen macun tüketildiği zaman nefes darlığını giderir. Rezene ile kaynatılır ise göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Saman nezlesi gibi mevsim alerjilerine karşı da kaynamakta olan iki su bardağı içerisine üç çorba kaşığı üzerlik tohumu eklenir. Kaynatıldığı zaman ortaya çıkan buhar ile burun yoluyla solunur.
" } ] }