{ "title": "Üzümün Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/uzumun-zararlari-7282.jpg", "date": "20.01.2024 14:57:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Üzümün zararları, daha çok aşırı tüketiminden kaynaklanır. Üzüm tarihimizin en eski meyveleri arasındadır. Hem taze olarak tüketilen hem de kuru olarak tüketilebilen üzüm normalde çok faydalı bir meyvedir. Salkımındaki küçük yuvarlak top şeklindeki tanecikleri yazın ferahlatıcı etki yapar. Ayrıca üzümün siyah ve yeşil olmak üzeri türleri, bunların da bazı çeşitleri vardır. B1, B2 vitaminlerini içeren, fosfor, magnezyum, demir, potasyum gibi mineralleri içinde barındıran üzüm farklı şekillerde de tüketilebilir. Hoşafı, sirkesi, üzüm suyu gibi bazı kullanım alanları vardır. Bitkinin yapraklarından, çekirdeklerine, posasına kadar her yerinden faydalanılmaktadır.

Üzümün kansere karşı koruyucu kalkan olduğu araştırmalarla belirlenmiştir. Hafızaya iyi geldiği, bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki ettiği söylenebilir. Tüm bunların yanında aşırı tüketiminde üzümün zararları ortaya çıkabilir. Bunları pek çoğumuz bilmiyor olabiliriz. Ancak her şeyin aşırısı sağlığımıza zararlı olabilir. Bunun yanında bazı kişilerin durumuna göre tüketimi sakıncalı olabilir.

Üzümün zararları nelerdir?

Şişmanlamaya neden olabilir

Üzümün kalorisi çok fazla değildir. Küçük boy bir salkımda yaklaşık 100 kalori olur. Fakat tüketiminde aşırılığa kaçılırsa bir defada fazla kalori alabilirsiniz. Lezzetli ve hafif bir meyve olduğunda üzüm yerken miktarını ayarlamakta zorluk çekebilirsiniz. Özellikle meyve sevenler buna dikkat etmelidir. Kontrolsüzce üzüm tüketmek fazla kilo almanıza neden olabilir.

Üzüm alerjik etki yapabilir

Alerjik yapısı olanlarda özellikle üzüm alerjisi bulunan kişilerde sadece üzüm tüketmek değil, üzüme temas etmekte alerjik etkiler gösterebilir. Böyle bir durumda ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar arasında ciltte kırmızı lekeler, hırıltılı solunum, hapşırma, solunum zorluğu sayılabilir. Üzüme karşı alerjiniz olduğunu belirlemek için alerji testi yaptırabilirsiniz.

Aşırı karbonhidrat alabilirsiniz

Üzümün içeriğindeki karbonhidrat miktarına dikkat etmelisiniz. Fazla üzüm tükettiğinizde aldığınız karbonhidrat oranı da artacaktır. Vücut fonksiyonları için gereken karbonhidrat vücuda alındığında glikoza dönüşmektedir. Fakat günlük aldığınız karbonhidrat miktarı ihtiyacınız olan enerjinin %45-60 kadarını geçmemelidir. Bunun fazlasını alırsanız vücudunuzda karbonhidrat birikmesi olabilir. Diğer yiyeceklerden de alacağınız karbonhidrat miktarını dikkate almalısınız.

Hazımsızlık çekebilirsiniz

Üzümü tüketirken aşırıya kaçarsanız sindirim sisteminiz bundan etkilenecektir. Hazımsızlık sorunuyla karşılaşmanız olasıdır. Bu durum bazı kişilerde ishale bile neden olabilir. Ayrıca fruktoz intoleransı bulunanlarda üzüm böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına zarar verebilir.

Gaz sorunu yaşayabilirsiniz

Üzümün zararları arasında gaz sorunu da bulunmaktadır. Sindirime giren üzümde fazla oranda fruktoz oluşmaktadır. Üzümün sindirilmeyen kısımlarından ise bakteriler beslenmeye çalışır. Bu da gaz sorununa neden olabilir. Ayrıca fazla üzüm tüketenlerde şişkinlik sorunu da yaşanabilir.

Mide bulantısı ve kusma sorunu yaşanabilir

Beslenmenizde lif oranı yüksek yiyeceklere yer vermediğinizde, üzümün sindiriminde sorun yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla mide bulantısı ve kusma ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü üzüm lifli bir meyvedir. Sindirim sisteminiz buna alışık olmadığınızdan sorun yaşayabilirsiniz.

Üzümün zararları bunlarla bitmez. Üzümün türlerine göre de zararı olabilir. Özellikle siyah üzüm çekirdeği tüketildiğinde vücutta istenmeyen bir etki gösterebilir. Fazla tüketilen üzüm bağırsaklarda emilim sorunu yaşamanıza neden olabilir.

Üzüm tüketmesi sakıncalı olan kişiler

Üzüm faydalarının yanı sıra zararları ile dikkat çeken bir meyvedir. Normalde zararı olmasa da fazla tüketildiğinde sakıncalı meyveler arasına girebiliyor. Özellikle hamileliğin ilk dört ayında bulunan kadınlar, şeker hastaları ve karaciğer yağlanması olan kişiler üzümü ölçülü tüketmelidir. Taze üzümde ellagik asit bulunmaktadır. Bunun gebelikte düşük etkisi yaratma özelliği vardır. Ayrıca üzümün içeriğinde bulunan diethyl âmin maddesi teratogenic olduğundan gebelikte fetus gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hamile kadınların üzüm yerken dikkat etmesi gerekir.

Karaciğer yağlanması olanlarda üzümü dikkatli tüketmelidir. Taze üzümde bulunan betaine maddesi karaciğer yağlanmasına iyi gelmez. Hatta uzmanlar bunun karaciğer yağlanmasına neden olabileceğini belirtirler. Bu hamileler içinde sakıncalıdır. Şeker hastaları da içeriğindeki şeker oranı yüksek olan üzümü kontrolü tüketmelidir. Fazla miktarda üzüm tükettiklerinde kan şekeri dengesi bozulacak ve yükselecektir. Üzümün zararları fazla tüketiminde daha belirgin oluyor. Bu nedenle üzüm tüketirken miktarı aşmamaya gayret etmelisiniz.

" } ] }