{ "title": "Yer Elmasının Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/yer-elmasinin-zararlari-6147.jpg", "date": "20.01.2024 17:51:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yer elmasının zararları, yer elması papatyagiller familyasına ait bir sebzedir. Patates gibi toprak altında yetişen köklü bir sebzenin yaprakları yeşil ve iri olur. Çiçekleri ise sarı renktedir. Gösterişli çiçekleri süs olarak da kullanılmaktadır. Anavatanı Kuzey Amerika olsa da Türkiye'de de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetişme süresi ekildiği toprağa göre farklılık gösterir. Soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Ekim için en uygun zaman Eylül ve Ekim aylarıdır. Toplama zamanı ise ilkbahar ve yaz aylarıdır. Tek bir yumrudan yaklaşık olarak 50 adet yer elması çıkartılabilir.

Besleyici özelliği ve sağlık için faydası oldukça fazladır. Kalori bakımından düşük içeriğe sahiptir. Bu nedenle diyetlerde yer elmasına yer verilebilir. 100 gr yer elması ortalama olarak 75 kalori içerir. Lif açısından zengin olan yer elmasının yağ oranı düşüktür. Karbonhidrat içermediği için diyabet hastaları tarafından da tercih edilebilir. Patates gibi kabukları soyularak çiğ ya da farklı tariflerde pişirilerek yenebilir. Dilimlenip güneşte kurutularak, salatalarda, kızartılarak, turşu olarak  ve zeytinyağlı yemek olarak hazırlanabilir.

Yer Elması Zararları Nelerdir?

Yer elmasının sağlık açısından bilindik bir zararı yoktur. Fakat diğer besinlerde de olduğu gibi kişiden kişiye değişebilen reaksiyonlara yol açabilir. Aşırı tüketimi safra kesesinde taş oluşumuna yol açabilir. Dolayısıyla tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Vücutta kızarıklık, kaşıntı ve döküntü gibi alerjik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir. Bu tür alerjik durumlar çinko, lif, demir, magnezyum gibi bileşenlere karşı hassasiyeti olan kişilerde daha fazla gelişebilir.

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?
" } ] }