Kirazın Zararları

Kirazın zararları, kiraz lezzetli bir yaz meyvesidir. Lezzetli olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Kiraz meyvesi, kiraz sapı ve çekirdekleri sağlık için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En önemli etkisi antioksidan özelliğidir. A, C, B6 ve C vitamini yönünden zengin bir kaynaktır. Ayrıca manganez, potasyum ve demir mineralleri içerir.

Kirazın Zararları Nelerdir?


Kiraz vücut için herhangi bir zararı olmayan bir meyvedir. Ancak diğer tüm besinlerde olduğu gibi fazla tüketim nedeni ile bazı yan etkilere yol açabilir. Fazla tüketim nedeni ile oluşabilecek zararları şu şekilde sıralanabilir;
  • Aşırı tüketildiğinde midede şişlik yaşanmasına yol açabilir.
  • Aşırı tüketimi mide bulantısına eşlik eden kusmaya neden olabilir.
  • Hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Midede yanma ve ekşimeye sebep olabilir.

Kirazın Faydaları Nelerdir?

  • Antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kiraz, doğanın insanlara sunmuş olduğu mucizevi bir meyvedir. Uykusuzluk, eklem ağrısı, sindirim rahatsızlıkları, beyin fonksiyonları, karın ağrısı ve diyabet gibi pek çok sağlık sorununa karşı kullanılabilir.
  • Uyku problemi yaşayan kişiler kirazdan yararlanabilir. Gece yatmadan yarım saat önce tüketilen kiraz gece boyu rahat uyumayı sağlar.
  • Vücutta biriken yağları yakıcı etkisi vardır. Özellikle bölgesel zayıflama üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
  • Alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı faydalıdır. Yaşa bağlı olarak gelişebilecek beyin hastalığı olan Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Cilt sağlığı için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yaşlanmaya bağlı gelişen izleri geciktirici etkisi vardır. Kiraz sapı dövülerek cilt maskesi olarak hazırlandığında sivilcelere karşı iyi gelir.
  • Gut hastalığının oluşma oranını azaltır. Düzenli aralıklarla kiraz tüketerek Gut hastalığına karşı %30 korunma sağlanabilir.
  • Kas ağrıları için faydalı bir meyvedir. Özellikle aşırı yorgunluk nedeni ile oluşan kas ağrılarına karşı çok iyi gelir.
  • Kalp sağlığını koruyucu özelliği vardır. Kan basıncını düzenler, yüksek kolesterolü düşürür ve hipertansiyona karşı iyi gelir.
  • İltihaplar üzerinde olumlu etkilerinin olduğu düşünülmektedir. 40 yaş üstü kadınların katılımı ile yapılan bir araştırmaya göre kirazın eklem ağrılarına ve iltihabına karşı iyi geldiği vurgulanmıştır.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

Aç Karnına Kiraz Yemek?

Kiraz sayılamayacak kadar faydalı bir meyvedir. Bunların arasında en dikkat çekici olanı aç karnına yenen kirazın zayıflatma etkisinin olmasıdır. 100 gram kirazda yaklaşık 60 kalori vardır. Bu nedenle kilo vermek isteyenler atıştırmalık olarak aç karnına kiraz tüketebilir. İçeriği % 75 oranında su olan kiraz hem midenizi doldurmak için hem de uzun süre tok kalmanız için yararlı olacaktır. Kirazın içeriğinde fazla miktarda besin lifi olmasa da, sizlerin tok kalmasına yardımcı olur. Ancak kirazın kalorisi büyük oranda içerdiği şekerden gelir. Bu yüzden fazla miktarda kiraz tüketirseniz, diyetiniz istenen etkiyi göstermeyebilir. Az ve öz miktarda kirazı aç karnına tüketerek diyetinizi destekleyebilirsiniz.

Kiraz Bağırsakları Bozar Mı?

Kirazın içerisinde bulunan maddeler bazı durumlarda bağırsakların bozulmasına neden olabilir. Normalde bağırsaklar; içinden geçen yiyeceklerin suyunu emer. Böylece dışkı katılaşarak vücuttan çıkar. Ancak kiraz oldukça sulu bir meyve olduğu için fazla tüketiminde bağırsaklar o suyu emediği için dışkı sulu, gevşek bir hal alır. Bağırsakların hareket düzeni bozulduğu için ishal durumu yaşanır. O nedenle çoğu zaman kabızlık sorunu yaşayan kişilere kiraz tüketmesini önerir. Kirazın kendisinin yanı sıra saplarının da tüketilmesi ishale neden olabilir. Ayrıca hijyen koşullarına yeterince dikkat edilmediği durumlarda; kiraz ile birlikte vücuda giren bakteri ve parazitler de bağırsakların bozulmasına neden olabilir.

Kiraz Çekirdeği Yemenin Zararları?

Kiraz çekirdeğini genelde kimsen yemez. Ancak çocuklar bilinçsizce kirazla birlikte çekirdeğini de yemeye kalkabilir. Kiraz çekirdeği yemenin zararları hakkında bilinçlenmekte vardır. Kirazı olgunlaşmamış çekirdeğinde amigdalin denilen bir madde vardır. Bu madde fazla miktarda alındığında siyanür zehirlenmesine neden olabilir. Kiraz çekirdeği sert olduğundan çiğnemek oldukça güçtür. Buna rağmen çekirdeği yutsanız da amigdalin riski bulunmaktadır. Birkaç çekirdekte bu sorun yaşanmasa da, fazla miktarda kiraz çekirdeği yeme halinde baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, anksiyete, kusma gibi belirtiler olabilir. Ciddi vakalarda ise kan şekeri ve kalp ritminde yükselme, solunum zorluğu, böbrek fonksiyonlarında yavaşlama ve komaya girme gibi riskler ortaya çıkabilir.

Kiraz Kabızlık Yaparmı?

Kiraz besin lifi ve doğal şeker içeren sağlıklı bir meyvedir. Sağlığa birçok anlamda faydaları bulunmaktadır. Zararı olan bir meyve değildir. Ancak fazla tüketildiğinde bazı yan etkilere sebep olabilir. Kiraz, Besin lifi kabızlık problemi için faydalı olsa da fazla alındığında kabızlık problemini tetikleyebilir. Bu neden bu tarz yan etkilere maruz kalmamak için doğru ölçülerde tüketilmelidir.

Kiraz Kan Yaparmı?

Bir meyvenin kan yapıcı özelliğinin olabilmesi için içerisinde yüksek miktarda demir minerali bulunması gerekir. Çünkü demir, kanın yapısındaki temel elementlerden en önemlisidir.100 gram kiraz içerisinde 0.4 mg demir bulunur. Bu da sağlıklı bir insan vücudundaki demir ihtiyacının %2’sine eşittir. O nedenle kirazın herkes tarafından bilinen en önemli faydası kan yapıcı özelliğidir. Kiraz antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahipti. Bu sayede hem kanın temizlenmesine yardımcı olur, kandaki toksinleri temizler ve yeni kan üretimi için yardımcı olur.

Kiraz Kanama Yaparmı?

Kiraz pek çok vitamin ve minerali bünyesinde barındıran sevdiğimiz meyvelerden biridir. Sağlığımız içinde çok faydalıdır. İçerdiği lif oranı bakımından da sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca kanı sulandıran ve temizleyen bir özelliğe sahiptir. Uykuya dalmayı kolaylaştırır, beyin sağlığına iyi gelir. En ağrılı eklem romatizması olan gut hastalığında atakların şiddetini azaltır. Vücudumuzda iltihapları önler ve zayıflamak isteyenlere önemli bir destek verir. Ancak bu faydalı etkilerinin yanında bazı kişilerin kiraz tüketmesi tavsiye edilmez. Vücudumuzda dolaşımdaki kanda pıhtılaşmayı önlemek için coumadin gibi anti koagülan ilaçlar kullanan kişiler K vitamini içeren besinlerden uzak durmalıdır. Kiraz da K vitamini içeriği olan bir meyvedir. Bu ilaçların K vitamini ile olumsuz bir etkileşimi vardır. Çünkü K vitamini kanda pıhtılaşmayı tetikleyecek faktörleri aktif hale getirir. Bu da kanda pıhtılaşmaya neden olabilir. Ayrıca kişide kanama eğilimi yüksek olursa, kiraz kanı sulandırdığı için kanama riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bu etki fazla miktarda kiraz tükettiğinizde ortaya çıkabilir.

Kiraz Karın Ağrısı Yaparmı?

Kiraz, her meyvede olduğu gibi yanlış tüketimi bazı yan etkiler yaratabilir. Yapılan araştırmalar sağlıklı bir kişinin günlük meyve tüketiminin 1 su bardağı ölçüde olması gerektiğini vurgulamaktadır. O nedenle fazla tüketim söz konusu olursa karın ağrısı yaşanabilir. Özellikle aç karnına kiraz tüketiminde karın ağrısı yaşanma olasılığı daha gazladır. Ayrıca kiraz yoğun miktarda lif içerir. Eğer gün içi tükettiğiniz besinlerin lif oranları yüksekse üzerine bir de kiraz eklendi mi bağırsakta gaz birikimi oluşabilir. Bunun yanı sıra iyi yıkanmamış kirazlar tüketimi de karın ağrısına neden olabilir. Kiraz gibi ağaçta yetişen meyveler bazı mikrop ve bakterilere maruz kalıyor. Bu bakteri ve mikroplar da vücuda girdiğinde karın ağrısına neden oluyor.

Kiraz Mide Ağrısı Yaparmı?

Kiraz genel olarak sağlıklı bir meyvedir. Ancak kiraz alerjisi olanlar için bazı yan etkilere yol açabilir. Özellikle kirazı biraz fazla tüketirseniz, mide bulantısı, kusma gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Bu alerjik semptomlar bazı kişilerde daha ağır seyredebilir. Cilt döküntülerine, kaşıntı ve kızarıklık gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca kirazın lif oranı yüksek olduğundan, aşırı kiraz tüketiminde ve diyette lifli besinlerin ağırlıkta olmasına göre çeşitli sindirim sorunları yaşanabilir. Mide ağrısı, kramplar, şişkinlik, bağırsak gazı gibi istenmeyen olumsuz etkiler yaşanabilir.

Kiraz Mide Bulantısına İyi Gelirmi?

Kiraz hoş kokusu ve tadıyla severek tükettiğimiz meyveler arasındadır. Kan sulandırıcı, kabızlığa iyi gelen, enerji verici, ödemi önleyen etkilerinin yanında ferahlatıcı bir özelliği vardır. Kiraz mide bulantısı sorunu olanlar içinde önerilen meyvelerden biridir. Ancak kiraz tüketiminde abartıya kaçılmaması gerekir. Özellikle alerjik yapısı olanlar dikkatli kirazı dikkatli tüketmelidir. Kadınlarda hamilelik dönemindeki mide bulantısı için tuzlu krakerlerle birlikte kiraz önerilebilir. Kirazı fazla tüketmek gaz yapıcı etkisini ortaya çıkarabilir. Bu nedenle mide bulantısı çekenler kirazı çok yememelidir. Bir anda karın krampları, şişkinlik ve gaz sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı Zararları?

Kiraz sapı çayı oldukça faydalı bitki çaylarından biridir. Ancak devamlı tüketimlerde bazı zararları olabilir. Bu nedenle tüketirken ölçülü ve dikkatli olunmalıdır. Ödem attırıcı ve kan sulandırıcı etkisi olduğundan sürekli tüketmek bazı risklere yol açabilir. 15 günlük tüketimden sonra 20 gün ara vererek tüketilirse herhangi bir zarara yol açmaz.

Kiraz Sapı Tansiyonu Yükseltirmi?

Kiraz sapı yapılan araştırmalara göre yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını dengeleyen bir etki yapar. Kiraz sapı suda kaynatıldıktan sonra 5-6 dakika kadar dinlendirilerek içilir. Bu bitkisel kür gün içinde 2-3 defa yüksek tansiyonu dengelemek için içilebilir. Hasta tansiyonunun yükseldiğini hissettiği zamanda bunu içebilir. bu nedenle kiraz sapı tansiyonu yükseltmez denilebilir. Ancak yine de kan basıncı yüksekliği önemli bir sağlık sorunudur. Kullandığınız tansiyon ilaçları ile kiraz sapı etkileşime geçebilir. Bu yüzden doktorunuza danışmadan kiraz sapı kürünü uygulamamanız daha doğru olur. Bu kürü uygulayanlar sıkça tansiyonlarını ölçtürerek te önlem alabilir. Tansiyon ilaçları ile birlikte kiraz sapı kan basıncının fazla düşmesine neden olabilir.

Kiraz Şeker Hastalığına Zararlı Mıdır?

Kiraz diğer meyvelere oranla glisemik indeksi daha düşük bir meyvedir. Glisemik indeks doğrudan kan şekeriyle bağlantılıdır ve fazla alındığında kan şekerinin aniden yükselttiği gibi aniden düşürebilir. Kiraz şeker hastaları için bu riski barındıran bir meyve değildir. Şeker hastaları için güvenli görülen ve doğal şeker barındıran bir meyvedir.

Kiraz Şişkinlik Yaparmı?

Kiraz abartılmadan tüketildiğinde sağlığa geniş yelpazede katkıda bulunan faydalı meyvelerden biridir. Ancak tüketimi abartıldığında şişkinlik başta olmak üzere daha pek çok şikayete neden olabilir. Kirazın faydalarından en iyi şekilde yararlanmak ve zararlarına maruz kalmamak için kirazı ölçülü tüketmeye dikkat edilmelidir. Ölçü tüketilen kirazın olgunluğuna göre ayarlanmalıdır.

Kiraz Tansiyonu Düşürür Mü?

Yüksek tansiyon hastalıklarının tedavisi için birçok bitkisel yöntem kullanılır. Bunlarda biri de kiraz meyvesinin sapıdır. Kirazın sapı, kan basıncının dengelenmesini ve tansiyonun düzenli bir hal almasını sağlar. Kaynayan suya 4-5 kiraz sapı ekleyerek çay şekliden bu kürü hazırlayabilirsiniz. Bu kürü günlük taze olarak tükettiğinizden yaklaşık 30 dakika sonra tansiyonunuz dengelenir.

Kiraz Uyku Yaparmı?

Kiraz faydalarından yararlanılabilecek sağlıklı bir meyvedir. Kiraz rahat ve kaliteli uyku uyumaya yardımcı olabilir. Gece yatmadan önce bir kase kiraz yemek uykuya rahat dalmayı sağlar. İçerisinde yer alan melatonin uykuya geçiş süresini kısaltarak uykunun kaliteli olmasını sağlar. Kirazın uyku üzerindeki olumlu etkileri klinik deneyler sonucu da kanıtlanmıştır.

Kirazda Şeker Varmı?

Kiraz diğer meyvelerde olduğu gibi içerisinde doğal (100 gr. da 8 gr.) şeker barındıran bir meyvedir. Kirazın şeker oranı olgunluğuna göre değişir. Diyabet hastaları için doğal şeker barındırdığından sağlıklı bir meyve olarak önerilir. Ancak kan şekerini dengede tutmak için tüketilen kiraz porsiyonuna dikkat edilmelidir. Aksi halde fazla alınan şeker kan şekeri düzeyini arttırabilir.
21.01.2024 06:06:28
Kirazın Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kirazın Zararları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Kirazın Zararları"
kiraz çekirdeği yemenin zararları nelerdir? bazıları faydalı olduğunu bazları da zararlı olduğunu söylemiş ben zayıflamak için kullanmayı düşünüyorum
nurten . 05.07.2018
Ben kalp kapağı ameliyatı oldum.ama doktorum bana kirazı yasakladı kan değerlerini bozuyormuş doğrusudur bilgisi olan yazsın lütfen
Mehmet bayırlı . 26.05.2017

Bekunis Zararları

Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozası...
Devamını Oku

Potasyum Sorbat Zararları

Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma ama...
Devamını Oku

Nescafenin Zararları

Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk...
Devamını Oku

Ters İlişki Zararları

Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki ...
Devamını Oku

Epimedium Zararları

Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çi...
Devamını Oku

Fondotenin Zararları

Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğr...
Devamını Oku

Susamın Zararları

Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçer...
Devamını Oku

Kükürtün Zararları

Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nit...
Devamını Oku

Power Plate Zararları

Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizd...
Devamını Oku

Tinerin Zararları

Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle erg...
Devamını Oku

Balinin Zararları

Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir...
Devamını Oku

Pirincin Zararları

Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyab...
Devamını Oku

Asetonun Zararları

Asetonun Zararları, Aseton birçok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan, uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin temel ür...
Devamını Oku

Buzdolabının Zararları

Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buzdolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkân sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile çalışmak...
Devamını Oku

Kitle İletişim Araçlarının Zararları

Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitle ileti...
Devamını Oku

Bulgurun Zararları

Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadolu ...
Devamını Oku

Rutubetin Zararları

Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini sağlay...
Devamını Oku

Kerevizin Zararları

Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağıdı...
Devamını Oku

Hayıt Tohumu Zararları

Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık kullanıl...
Devamını Oku

Yoğurdun Zararları

Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024