Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ayçekirdeğinin Zararları

Ayçekirdeğinin Zararları

Ay çekirdeğinin zararları, yağlı bir içeriğe sahip olmasından dolayı kişiler de kilo alımına neden olabilecek zararları mevcuttur. Ayrıca şunu da belirtmek gerekirse eğer ay çekirdeğinin sağlık açısından bilindik birçok faydası mevcuttur. Özellikle magnezyum bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu da kişilerde kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kemiklerin ve kasların güçlenmesine fayda sağlıyor ve kişilerde kemik hastalıkları oluşumunu önlüyor. Olası kemik hastalıklarının da ilerlemesini durdurup belirtilerini en aza indiriyor.

İçerisinde bol oranda E vitamini bulunduğu için kardivasküler hastalıklara karşı kişileri koruyor. Aynı zamanda kan basınç dengesinin de korunmasında fayda sağlar. Ancak ay çekirdeğinin faydalarından yararlanmak için öncelikle aşırı tüketimden uzak durmak gerekir. Aksi halde kişilerde olumsuz etkilere neden olabilir.

Ay çekirdeği zararları olan bir kuru yemiş değildir. Tabi tüketicilerin rolü de bu hususta oldukça önemlidir. Günde bir tutam ay çekirdeği değil de bir porsiyon kadar ay çekirdeği tüketilir ise sağlık açısından zararlı olabilir. Aşırı tüketilmesi halinde kişilerde oluşan en büyük zarar kilo alımı olacaktır. Hızlı bir şekilde kilo aldırabilir ve bu da sizde olumsuz etkilere yol açabilir. Böyle durumlar ile karşılaşmamak için bilinçli ve dikkatli tüketilmesinde fayda olacaktır.

Ay Çekirdeği Zararları

  • Ay çekirdeği sivilceli ciltler için uygun değildir. Özellikle sivilce oluşumuna neden olabilir ve cilt yapısını bozabilir.
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor iseniz günde bir tutamdan fazla tüketmekten kaçınmak gerekir.
  • Tuz oranı biraz fazla olmasından dolayı tansiyonu olan kişilerin ay çekirdeğini dikkatli tüketmeleri sağlık açısından daha faydalı olacaktır.
  • Kalori oranı biraz yüksek olduğu için fazla tüketmekten kaçınmak gerekir.
  • Aşırı miktarda ay çekirdeği tüketilmesi ağız içi sorunlarına sebebiyet verebilir. Bilhassa ağızda yanma ve dudak kenarlarında acıya yol açabilir.
  • Yağ oranı yüksek olmasından dolayı aşırı tüketilmesi halinde kişilerde kilo almaya neden olabilir.
  • Vücudu kilo almaya müsait olan kişiler için ay çekirdeği uygun olmayabilir.

Ay Çekirdeği Faydaları

  • Erkeklerde cinsel isteği arttırır ve kişilerin zinde kalmasını sağlar.
  • Selenyum bakımından zengin olduğu için vücutta bulunan yıpranmış hücrelerin tazelenmesini sağlar.
  • Vücut fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.
  • E vitamini açısından etkendir ve vücut bakımından fayda sağlar. Özellikle cildi ultravyole ışınlarına karşı iyi bir şekilde korur.
  • Kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından zengin olduğu için dokuların tazelenmesinde yararlıdır. Özellikle kan damarları ve sinir sisteminin rahatlamasın da inanılmaz derece de etkilidir.
  • Diş sağlığı için oldukça faydalıdır ve aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkin özellikleri vardır.
  • İdrar söktürücü özelliğinden dolayı iyi bir ödem atıcıdır. Vücutta şişlik ve sindirim sisteminden dolayı kaynaklanan sıkıntıların giderilmesinde fayda sağlar.
  • Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde kolesterolün yükselmesine de neden olabilir. 
  • Kalp hastalıklarına ve damar sertliklerine çok iyi gelir. Bu faydasından yararlanmak için de aşırıya kaçmamak kaydıyla günde bir tutam tüketilmesi yeterli gelecektir. 

Bize Sıkça Sorulan Sorular

Ay Çekirdeği Kolesterolü Yükseltir Mi?

Ay çekirdeği fitosteroller bakımından zengin bir kabuklu yemiştir. Fitostereller yeteri kadar alınırsa kandaki kolesterol oranını düşüren, aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren, kanser riskinin azalmasına yardımcı olan bileşiklerdir. Bunlar sadece bitkilerde bulunur. Dolayısıyla ay çekirdeği kolesterolü yükseltmez. Aksine kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Ancak ölçülü bir şekilde ay çekirdeği tüketmenizi öneririz. Çünkü ay çekirdeğinin içeriğindeki yağ oranı fazladır. Fitesterollerin sağlığa yararı oldukça fazladır. Sadece bitkilerde bulunur. Bunlar ay çekirdeği, şam fıstığı gibi yağlı tohumlardan çıkarılır ve kolesterolü düşüren besinlere eklenir. Tereyağı gibi besinlerde bu ilaveler bulunmaktadır. Bunu doğal olarak almak ve diğer faydalarından yararlanmak için kontrollü olarak ay çekirdeği tüketmeniz tavsiye edilir.

Ay Çekirdeği Şekeri Yükseltirmi?

Ay çekirdeği içeriğindeki yağ türüyle diyabet mücadelesinde en sağlıklı yağdır. Bu nedenle ay çekirdeği şekeri yükseltmez. Aksine şeker hastalığı ile mücadelede sizlere yardımcı olur. Şeker hastalarının diyetlerine dikkat etmesi gerekir. Hastalarda kişiye özel diyet programı uygulanmalıdır. Ayrıca alınacak kalorilerin ortalama % 25-35 kadarı yağlardan alınmalıdır. Ay çekirdeği içeriğinde bolca lif, vitamin ve mineraller, çoklu doymamış yağ, selenyum, E vitamini, cıva, magnezyum bulunmaktadır. Ay çekirdeğinin içinde yağ oranı yüksek olsa da, şeker hastalarının tüketimine en uygun yağ türü olduğu söylenebilir. Ayrıca içeriğindeki diğer besin bileşenleri de dikkate alınırsa, şeker hastalarının bunların hepsini bir arada bulabileceği nadir besinlerden biri olduğu da söylenebilir.

Ayçekirdeği Kolesterol Yaparmı?

Ayçekirdeği şam fıstığı gibi fitesteroller bakımından oldukça zengindir. Sadece bitkilerde bulunan fitesteroller sağlığımız için pek çok fayda içerir. Bunların başında kan yağlarından olan kolesterolü düşürmeleri gelir. Bunun dışında kanser riskini azaltan ve bağışıklığı güçlendiren etkileri de vardır. Fitesterollerin bu etkisi nedeniyle ayçekirdeği gibi içeriğinde yağlı tohumlardan elde edilen fitesteroller kolesterolü düşürmek için bazı gıdalara ilave edilir. Bu şekilde satışa sunulan besinleri de tükettiğinizde kolesterolü düşüren etkisinden faydalanabilirsiniz. Ayçekirdeği ise doğal bir kolesterol düşüren kabuklu yemiş olarak tüketilebilir. Kolesterolü düşürmek için doğal olan ürünleri tüketmek her zaman en sağlıklısıdır. Ayrıca ayçekirdeğinin taze olarak tüketilmesi daha sağlıklıdır. İçinde yağ olduğundan bozulmaya yatkındır.
Son Güncelleme : 30.04.2023 19:00:43
Ayçekirdeğinin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ayçekirdeğinin Zararları Yorumları
şifre

9 Yorum Yapılmış "Ayçekirdeğinin Zararları"
selam ben biraz yediğimde kalbime adeta bir iğne gibi saplatı oluyor ondan çok korkuorum bugun biraz yedim beni mahfetti inanın dayanamıyorum süt içitim biraz dindirdi acısını
Murat . 20.12.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
ayçekirdegini fazla tüketince zararı olur.doğru ancak tutam yerine su bardağıyla ölçü verseniz daha aydınlatıcı olurdu bilgileriniz için teşekkürler..
Huseyın Sahın . 08.06.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Merhaba ben ultiker hastasıyım cekirdegin bu hastalığı tetikleme olasılığı nedir acaba
Zeynep . 23.12.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Sivilce çıkmasına neden olur
Muhammet . 13.11.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
yazdıklarınızın hepsı ıspatı mumkun olmayan ıcerık sade yüzde sıvılce ve kılo aldırması dışında hepsı boş
Faruk Ates . 03.05.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Asiri miktarda tuketilmesi insani cok cok ama cok yorgun yapiyor, insan tum gun yataktan kalkip hayata baslayamiyor, bas agritiyor ve dönduruyor. Cok fena bir his. Tecrubelerle sabittir dikkat. Insan zehirlendim saniyor ama konusma vs yok. Cokkkk bitkin oluyor, bitkisel hayat gibi.
Suna . 30.05.2019 00:31:18
CEVAP YAZ
Ay çekirdeğinin fazla tüketilmesi kilo artışı ve kolesterol fazlası olarak geri dönüyor.Ben vegateryan biri olarak bunu özellikle belirtmek istiyorum Diyetisyen vegateryan olduğum halde yüksek kolesterol karşısında şaskina döndü.Ben bunun fazla aycekirdegi tüketimine bağlıyorum.
Emel Eylul . 21.10.2017
CEVAP YAZ
Ben ne zaman çekirdek yesem ertesi gün boğazım ağrır . hatta geçenlerde yine yedim bademciklerim şişti yutkununca 3sn acıyodu ateşim 39.7 ye çıkmıştı 1 hafta kendime gelemedim
Sinan . 16.07.2017
CEVAP YAZ
İlginç ama; ne zaman, ayçekirdeği yesem boğazımda ağrı başlıyor, yorgunluk ve başdönmesi ve mide bulantısı yapıyor.
Kadir . 28.10.2019 11:32:25
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak bir çok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin b...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında nescafenin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda zara...
Kirazın Zararları
Kirazın Zararları
Kirazın zararları, kiraz lezzetli bir yaz meyvesidir. Lezzetli olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Kiraz meyvesi, kiraz sapı ve çekirdekleri sağlık için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En önemli etkisi antioksidan özelliğid...
Nanenin Zararları
Nanenin Zararları
Nanenin zararları, Nane yüzyıllardır tüketimi yapılan bir bitkidir. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi çok eskilerden bu tara alternatif tıpta da başarı ile kullanılmaktadır. Nane sakız, şeker, ağız spreyi ve diş macunlarının içeriğinde de ...
Kekiğin Zararları
Kekiğin Zararları
Kekiğin zararları yazısına geçmeden önce gelin hep beraber kekik nasıl bir bitkiymiş göz atalım. Kekik babagiller ailesine ait olan ve özellikle güneşli havayı çok seven bir bitkidir. Çorak toplarda yetişme gösteren, kökleri saçak şeklinde olan ve...
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık kullanılır. Özellikle bayanların kullanmaları gereken otlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bayan...
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları, Ağda, istenmeyen tüylerden arınmak, kurtulmak için kullanılan yapışkan çeşitli bir maddedir. Vücut bakımı için bayanların kıllarından kurtulma ve çok uzun süreli temizliğe sahip olması, aynı zamanda kıl köklerinin incelmesini sağla...
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları, Amonyak, isminin kökeni Eski Mısır'a dayanmaktadır. Ammoniakon Mısır Tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski yıllarda Libya'da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanmakta idi. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan deve ...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini sağlayan önemli etkenler arasındadır. Küfün ortaya çıkması için ilk önce uygun ortamın oluşması ger...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağıdır. A ve K vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Antioksidan özelliği ile de sağlık açısından g...

 

Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Nanenin Zararları
Kekiğin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Ağdanın Zararları
Amonyak Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Balinin Zararları
Yoğurdun Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Susamın Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Ters İlişki Zararları
Power Plate Zararları
Bulgurun Zararları
Yer Fıstığının Zararları
Cipsin Zararları
Yeşil Çayın Zararları
Avakadonun Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Leblebinin Zararları
Patlıcanın Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Burun Deldirmenin Zararları
Popüler İçerik
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Balinin Zararları, Bali toulen denen bir kimyasal madde içermektedir. Toulen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar verme...
Yoğurdun Zararları
Yoğurdun Zararları
Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılm...
Soğan Kürünün Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Soğan kürünün zararları, soğanın Anavatanı Güneybatı olsa da tüm dünyada yetiştirilen bir sebzedir. Günümüzde soğan yeşil ve kuru soğan olarak yaygın ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadı...
Sandaloz Sakızı Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Sandaloz sakızı zararları, sandaloz sakızı çok eski yıllardan günümüze kadar zayıflamak için kullanılan bir üründür. Günümüzde zayıflamak için yaygın ...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2023