Pekmezin Zararları Nelerdir?

Pekmez, enerji deposu olarak bilinen ve dut, hurma, üzüm gibi meyvelerden üretilen besleyici bir gıdadır. Zengin mineral içeriği ile sağlığa birçok fayda sağlar. Ancak, doğru üretim ve tüketim şartlarına dikkat edilmediğinde bazı zararlara yol açabilir. Pekmezin hem faydaları hem de dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Pekmezin Zararları Nelerdir?
07 Eylül 2024
Daha çok kış aylarında tüketimi yapılan pekmez, vücut için bir nevi enerji deposudur. Pekmezin içeriğinde hiç yağ bulunmamakta ve 100 gram pekmez yaklaşık 975 kalori içermektedir. Dut, hurma, üzüm gibi meyvelerden yapılan pekmezin sağlık için inanılmaz faydaları vardır. Fosfor, demir, magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Ancak pekmez, bu denli sağlıklı bir besin olsa da aşırı tüketildiğinde ve pişirilme yönteminde yapılan yanlışlar sonucu zararlı hale gelebilir.


  • Pekmez her ne kadar sağlık için çok iyi bir besin olsa da saklama, üretim ve tüketim şartlarına göre birtakım yan etkiler oluşturabilir.
  • Yapım aşamasında çok fazla kaynatılan pekmez, sağlık açısından ciddi anlamda risk taşır. Bazı uzmanlar, aşırı kaynatılarak pişirilen pekmezin kansere yol açabileceğini vurgulamaktadır.
  • Pekmez kullanıma başlandıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Aksi halde tüm faydalarını kaybedebilir.
  • Aşırı pekmez tüketimi sindirim sistemini olumsuz etkileyerek ishal, mide bulantısı, göğüs ağrısı ve şişkinliğe yol açabilir.
  • Pekmezin tüketimi kadar hazırlanış aşaması da çok önemli bir etkendir. Çok fazla pişirilen pekmezler sağlığa faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle pekmez seçimi oldukça önemlidir. Pekmezin tüm faydalarından yararlanabilmek için en doğru yaklaşım, ev ortamında doğal yollar ile hazırlanan pekmezi tüketmektir.

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

  • Pekmez bağışıklık sistemi üzerinde oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Kan yapıcı özelliği ile vücut direncini artırır. Karaciğeri zararlı maddelerden arındırarak damarların açılmasını sağlar. İltihap önleyici özelliği bulunmaktadır. Öksürük, astım ve bronşit gibi hastalıklara karşı oldukça faydalı bir gıda maddesidir.
  • Pekmezin hazırlama yönteminde yapılan yanlışlıklar kansere yol açsa da sağlıklı hazırlanan pekmezlerin kanseri engelleyici etkisi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre pekmez, kanserin başlangıç aşamasında kanserin gelişimini engellemektedir. Özellikle içeriğinde bolca bulunan kalsiyum, kolon kanseri oluşma riskini azaltmaktadır.
  • Antioksidan bakımından mükemmel bir besindir. Antioksidan, vücudu birçok soruna karşı koruyucu etkidedir. Bu özelliği ile özellikle kalp ve kanser hastalıklarına karşı önemli rolü vardır.
  • Adeta enerji deposudur. İçeriğinde bolca ihtiva ettiği demir, vücudun enerji depolamasına yardımcı olur.
  • Kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. İçeriğinde yer alan mineraller kemik sağlığını korur. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara düzenli olarak pekmez verilirse, gelişime büyük ölçüde katkı sağlar. Kemik hastalıklarına karşı vücudu korur.
  • Kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Kan pıhtılaşmasını tedavi edici etkisi vardır. Vücudu inme riskine karşı koruyucu bir besin maddesidir.
  • İçeriğinde yer alan demir, vücudun demir ihtiyacını karşılamak için önemli rol oynar. Bir yemek kaşığı pekmez tüketerek günlük demir ihtiyacının %20'si karşılanabilir. Demir eksikliği, vücutta farklı alanlarda sorunların oluşmasına yol açabilir. Saç dökülmesi, kansızlık, halsizlik, asabiyet, baş dönmesi demir eksikliği nedeni ile oluşabilen sorunlardan yalnızca birkaç tanesidir.
  • Pekmez kilo vermeye de yardımcı olur. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller, diyet yapan kişiler için enerji sağlar.
  • Cilt sağlığı için de faydalıdır. Özellikle sedef, egzama, akne gibi cilt problemlerine karşı kullanılabilir. Bu tür rahatsızlıklarda uygulanan ilaç tedavisinin yanında bitkisel tedavi olarak kullanılabilir. Cilt hücrelerini yenileyici ve dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatıcı etkisi vardır.
  • Mide problemlerine karşı iyi gelir. Mide ağrılarını bastırmak için pekmezden yararlanılabilir. Kabızlık, bağırsak iltihabı ve ishal gibi sindirim sorunları pekmez tüketerek önlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ertan

05 Mayıs 2024 Pazar

ben pekmez kullandığım zaman miğde ve bağırsak ağrısı çekiyorum bunun sebebi nedir aceba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Muktefi

Pekmez her ne kadar faydalı olursa olsun aşırı tüketimi sindirim sistemini olumsuz etkileyerek ishal, mide bulantısı, göğüs ağrısı ve şişkinliğe yol açabilmektedir. Bu yüzden kaynatırken fazla olmaması gerekir. Ayrıca pekmezin kalitesi ve seçimi söylediğiniz nedeni tetikleyen büyük nedenler arasında yer almaktadır. Açık havada veya ambalajsız satılan pekmezden uzak durmalısınız.

2. Cevap
cevap

Namal

Pekmez vitamin ve mineral deposu olarak bilinir. Yurdumuzda soğuk algınlığı ve gripte kışın en çok kullanılan organik üründür. Sağlık açısından büyük besin içeriği olan pekmezin aşırı tüketimi sindirim sisteminde bazı problemlere neden olur. Fazla tüketimi ishal ve mide bulantısına neden olabilir. Bu hazım sorunu mide ve barsak ağrısına neden olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Karanfilin Zararları Nelerdir?

Karanfilin Zararları Nelerdir?

maden suyu mideye zarar verir mi

maden suyu mideye zarar verir mi

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik
kusarak zayıflamanın zararları

kusarak zayıflamanın zararları

ayva çiğ yenirse ne olur

ayva çiğ yenirse ne olur

Anason Zararları Nelerdir?

Anason Zararları Nelerdir?

Varisin Zararları Nelerdir?

Varisin Zararları Nelerdir?

Alıç Sirkesinin Zararları Nelerdir?

Alıç Sirkesinin Zararları Nelerdir?

Güncel

Tarçının Zararları Nelerdir?

Tarçının Zararları Nelerdir?

Güncel

adetliyken kekik çayı içilir mi

adetliyken kekik çayı içilir mi

Folbiol 5 Mg 50 Tablet Zararları Nelerdir?

Folbiol 5 Mg 50 Tablet Zararları Nelerdir?

kestane balını kimler kullanamaz

kestane balını kimler kullanamaz

leblebi ishal yapar mı

leblebi ishal yapar mı

Havlıcan Zararları Nelerdir?

Havlıcan Zararları Nelerdir?

Kolanın Zararları Nelerdir?

Kolanın Zararları Nelerdir?

kedinin bebeğe zararları

kedinin bebeğe zararları

midyenin içindekiler

midyenin içindekiler

Glukofen 1000 Mg 100 Film Tablet Zararları Nelerdir?

Glukofen 1000 Mg 100 Film Tablet Zararları Nelerdir?

dana jelatini

dana jelatini