Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yumurtanın Zararları

Yumurtanın Zararları

Yumurtanın zararları, Yumurta oldukça önemli bir protein kaynağıdır ve neredeyse bütün beslenme uzmanları ve doktorlar yumurtanın mutlaka her gün tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Evet aslında yumurta çok faydalı bir gıdadır. Fakat yumurtaya tavuktan veya üretildiği çiftliğin, yeteri kadar temiz tutulmamasından kaynaklanan salmonella adında bir bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri, özellikle yumurtanın çiğ olarak tüketildiği, mayonez gibi, bazı yiyeceklerden insanlara geçmektedir. Salmonella bakterisi insanlara bulaştığında çok ciddi enfeksiyonlara neden olmaktadır. Tedbir alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi boyutlara varabilmektedir.

Yumurtanın en fazla görülen bazı zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz

  • Yumurtanın sarısı oldukça yağlıdır. Bu yüzden fazla yumurta tüketimi kolesterolün çıkmasına neden olabilir.
  • Yumurtanın, pastırma ve sucuk gibi et ürünleri ile tüketilmesi, Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Yumurta, ıspanak veya pazı gibi sebzelerin üzerine kırılarak tüketilirse, daha sağlıklı olacaktır.
  • Kananda da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre uzmanlar, kırk yaşının üzerindeki insanların haftada üç defadan çok yumurta tüketmesi, kalplerine en az sigara kadar zarar verdiği yönünde açıklama da bulunmuşlardır.
  • Alerjik reaksiyonu olan kimseleri yumurta tüketmesi sakıncalıdır. Ayrıca günde üç yumurtadan fazla tüketilmesi, bazı kimselerde alerjisi olmasa dahi, kaşıntıya ve deri üzerinde tahrişe neden olabilir.
  • Sekiz ayın altındaki bebeklere yumurta verilmesi sakıncalıdır.

Yumurtanın zararlarından korunmak için yapılması gerekenler nelerdir?

  • Yumurtayı alırken üzerinde seri numarası ve son tüketim tarihlerine mutlaka dikkat edin. Yumurta bayat olursa, tüketilmesi sağlık açısından son derece sakıncalıdır.
  • Yumurtayı bohça veya börek için kullanıyorsak, yumurtaya dokunduktan sonra kesinlikle ellerinizi güzelce yıkamadan hamuru yoğurmayın. Sadece hamur yoğururken değil, yumurta elinize ne zaman temas etse, ellerinizi yıkayın. Çünkü ne kadar tedbir alınırsa alınsın, yumurtanın pek de hijyenik bir ortamdan geldiği söylenemez.
  • Yumurta, çıktığı tavuktan, tavuğun aldığı besinlerden ve kümesin ortamındaki bakterileri içine geçiren bir varlıktır. Bu yüzden az pişmiş veya çiğ olarak tüketilmesi sakıncalıdır. Ayrıca aynı tehlikeler organik yumurtalar için de geçerlidir.
  • Özellikle yaz aylarında yumurta alırken, Buz dolabında saklananlar tercih edilmeli. Çünkü 5 derecenin üzerindeki ısılarda yumurta, son kullanma tarihi geçmiş olmasa dahi, bozulmuş olabilir.

Yumurtanın bayat olup olmadığı nasıl anlaşılır?

  • Marketten aldığınız yumurtanın bayat olup olmadığını sadece üretim tarihine bakarak anlayabilirsiniz. Fakat yine de içiniz rahat etmezse, eve getirdiğinizde derin bir kâsenin içerisine su doldurun ve yumurtayı içine bırakın. Eğer yumurta suyun üzerine az da olsa çıkıyorsa yumurta tazedir. Şayet suyun dibine batarsa yumurta kesinlikle bayattır.
  • Yumurtanın taze olup olmadığını anlamanın diğer bir yolu ise yumurtayı kırdığınızda yumurtanın sarısı dağılmışsa, yani akı ile sarısı birbirine karışmışsa o yumurta kesinlikle bayattır ve tüketilmesi son derece sakıncalıdır.
  • Yumurtayı haşladığınızda kabukları kolaylıkla soyulursa, yumurta bayattır. Çünkü taze yumurta zor soyulur.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

çok yumurta yemenin zararları?

Çok yumurta yemek bazı bünyelerde farklı zararlara sebep olabilir. Ortalama olarak 1 tane yumurta 75 kaloriye denk gelir. Bu durumda çok yendiği zaman alınan kalori artarak kilo almaya sebep olabilir. Yeterli ölçülerde yendiğinde kolesterole zararı olmayan yumurta çok yendiğinde kolesterolün artmasına sebep olabilir. Kolesterolün yükselmesi kalp ve damar hastalıklarını beraberinde getirir. Çok yumurta yemek diyabet hastalığı riskini arttırabilir. Çok yumurta yemek karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Yine çok yumurta yemek vücutta alerjik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir. Deri iltihabı, kurdeşen gibi cilt hastalıkların gelişme riskini arttıran etkiye sahiptir. Tüm bu zararlar aşırı tüketime bağlı olarak gelişen zararladır. Günlük bir tane yumurta yemek sağlığı olumlu yönde etkiler.

çok haşlanmış yumurta zararları?

Yumurta hemen herkesin bildiği gibi en uygun fiyatlı hayvansal protein kaynağıdır. Bu yüzden genel sağlığımız için oldukça değerli bir besindir. Kansızlığa, cilt sağlığına Önemli faydaları vardır. İçerdiği vitamin ve mineraller çocukların gelişme çağında günlük ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir. Ancak çok haşlanmış yumurta kanserojen etkilere sahip olduğundan çok zararlıdır. Özellikle yumurta sarısını gri yeşil renk alıncaya kadar uzun süre haşlamayı uzmanlar önermemektedir. Haşlanmış yumurta pişirmek istiyorsanız en fazla 5 dakika kaynatmalısınız. Yumurtanın en faydalı pişirme şekli ise rafadan, omlet ve kayısı dediğimiz kıvamda pişirmektir. Bu kadar değerli bir besini doğru şekilde pişirerek tüketmeliyiz.

gece yumurta yemek zararlımı?

Gece yumurta yemek elbette zararlı olmaz. Fakat bunu alışkanlık haline getirmemelisiniz. Çünkü gece yemek yemenin başlı başına pek çok zararı vardır. Öncelikle kilo almanızın en önemli sebebi bu alışkanlığınız olabilir. Bunu deneyerek bile öğrenebilirsiniz. Bir süre gece yemek yemeyi keserseniz kilo verdiğinizi fark edebilirsiniz. Ayrıca geceleri yemek yeme alışkanlığınız yüzünden başta depresyon olmak üzere reflü ve obeziteye yatkın hale gelebilirsiniz. Düzenli olarak besleniyor ve öğünlerinizi atlamıyor iseniz gece yumurta yemek dahil başka bir yiyeceği yememenizi tavsiye ederiz. Geceleri yediklerinizi yakmanız oldukça zordur. Tok karnına uykuya yatmak ise hem uykuya dalmanızı zorlaştıracak, hem de bütün uyku düzeninizi alt üst edecektir.

tarihi geçmiş yumurtanın zararları?

Tarihi geçmiş yumurta bayatlamış kabul edilir. Bayat yumurtanın tüketilmesi ise gıda zehirlenmesine neden olabilir. Yumurta zehirlenmesi içindeki salmonella denilen bakteriden kaynaklanır. Tarihi geçmiş yumurtada muhtemelen bu bakteriden olabilir. Bakterinin vücudunuza girmesiyle 12-72 saat içinde zehirlenme belirtilerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Çünkü vücudunuzda bakteri nedeniyle enfeksiyon meydana gelebilir. Bu yumurtayı tüketen kişilerde bir hafta kadar süren karın ağrısı, ishal, kusma, ateş, karın ağrısı gibi olumsuz etkiler görülebilir. Gecikmeden bir sağlık kurumuna gitmeniz gerekir. Ağır vakalarda hastanede yatarak tedavi görebilirsiniz.
Son Güncelleme : 20.01.2024 02:07:05
Yumurtanın Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yumurtanın Zararları Yorumları
şifre

5 Yorum Yapılmış "Yumurtanın Zararları"
Su deneyi oyle degil Bir kaba su doldurun. yumurtayi içine atın. Eğer yumurta su yüzeyine çıkarsa baYATtir. çünkü yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır. Yumurta dibe batarsa tazedir.
Bana Guvenebilirsiniz . 16.02.2016
CEVAP YAZ
Yumurtanın tazeliğini anlamadak için vrdiğiniz bilginin doğruluğundan şüpheliyim özellikle su testinde bi terslik var gibi
Bülent . 29.01.2016
CEVAP YAZ
bohça ve börek için ullanıyorsak.. poğaça olmasın o?
Adinne . 13.05.2016
CEVAP YAZ
suda dibe çöken değil suyun üzerine çıkan yumurta bayattır.
Çetin . 26.12.2016
CEVAP YAZ
Sizde baya abartmayın isterseniz. Sanki yumurta yiyen ölcek
Salih . 12.04.2017
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024