Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sütün Zararları

Sütün Zararları

Sütün zararları, sağlık açısından en önemli gıdalardan biri olan süt, özellikle çocukların gelişimi için faydalıdır. Çocukların düzenli bir şekilde süt tüketmesi iskelet sağlığını önemli ölçüde etkiler. Süt çocukluk v erişkinlik döneminde fazla tüketilen, ileri yaşlarda ise tüketimi genellikle bırakılan bir besin maddesidir. Sütün içeriğinde yer alan sayısız vitamin ve minerallerin sağlığa her yaşta katkısı vardır. Bu nedenle süt tüketimi ihmal edilmemelidir.

A ve C vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olan süt başta kalsiyum olmak üzere protein, potasyum  ve demir bakımından da çok zengin bir içeriğe sahiptir. Sütün besin değerleri sütün cinsine göre farklılık gösterebilir. Süt çok faydalı bir besin maddesi olsa da bazı durumlarda yan etkilere yol açabilir. Birçok çeşide sahip olan süt, yağlı, yağsız, pastörize, keçi sütü, eşek sütü, inek sütü gibi farklı şekillerde bulunmaktadır. Tüm süt çeşitleri kendine göre farklı maddeler içermektedir. Dolayısı ile sütün genel anlamda zararlarından bahsetmek oldukça zordur.

Sütün Zararları Nelerdir?

  • En çok tüketilen süt türü olan inek sütü bazı bünyelerde gaz problemine yol açabilir.
  • Süt ve süt ürünlerine karşı hassas olan kişilerde süt alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Sütün aşırı tüketimi karın ağrısı ve kramplara yol açabilir.
  • Süt nedeni ile çok nadirde olsa mide bulantısı ve kusma yaşanabilir.
  • Sütün sindirim sisteminde şişkinliğe yola çan etkisi vardır. Bu yan etkilerin haricinde sütün herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Sütün Faydaları Nelerdir?

  • Süt, özellikle çocukların gelişimine destek olan bir besin maddesidir. Kemik sağlığı için süt tüketiminin önemli yeri vardır. Yetişkinlik döneminde süt cilt sağlığı başta olmak üzere pek çok soruna karşı iyi gelmektedir. İçeriğindeki kalsiyum ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen cilt hastalıklarına karşı da oldukça önemlidir.
  • Süt vücudun daha dinç kalmasını sağlar. Özellikle spor ve antrenmanlardan sonra yarım yağlı süt tüketmek kaybedilen enerjinin tekrar kazanılmasını sağlar.
  • Yağ oranı düşük olan sütlerin içeriğinde bol miktarda kalsiyum bulunmaktadır. 1 su bardağı süt yaklaşık 230 miligram kalsiyum içermektedir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların kemik yapısını güçlendirmek için süt olağanüstü bir besin maddesidir.
  • Obeziteye karşı iyi gelir. Günümüzde çığ gibi büyüyen obeziteye düşük yağlı süt ile çözüm getirilebilir. Süt çocuklarda ve yetişkinlerde obezite sorununu kontrol altına almayı sağlar. Sütün metabolizmayı kuvvetlendirici ve yağ yakıcı etkisi vardır.
  • Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar. Kabızlık ve ishal gibi sindirim ile alakalı sorunlarda süt tedavi amaçlı kullanılabilir.
  • Sütün kan basıncını kontrol edici özelliği vardır. Yağ oranı düşük olan sütler bol miktarda magnezyum ve potasyum içermektedir. Dolayısı ile kan basıncı sağlıklı seviyede süt sayesinde tutulabilir. Bu sayede felç olasılığı ihtimali azalır. Ayrıca kan basıncı kaynaklı kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Süt kas sağlığına karşı faydalıdır. Kaslar için oldukça önemli olan protein bakımından zengin bir içeriğe sahip olan süt, özellikle ağır aktivitelerden sonra kaybedilen enerjinin yerine koyulmasını sağlar. Bu sayede kas sağlığını koruyucu etki yaratır.
  • Süt kilo vermek için kullanılabilir. Kilo vermek için uygulanan diyet listesinde mutlaka süte yer verilmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere bir bardak süt tüketerek vücutta toplanan gereksiz yağların yakımı gerçekleştirilebilir.
  • Süt strese karşı iyi gelir. Sütün yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır. Ayrıca vücut yorgunluğuna karşı iyi gelir. Dolayısı ile yorgunluk nedeni ile oluşan stresin ortadan kalkmasını sağlar.
  • Cilt sağlığı için önemli yeri olan süt birçok kozmetik ürünün içeriğinde kullanılmaktadır. Başta nemlendiriciler olmak üzere cilt bakımı için üretilen neredeyse tüm ürünlerde süte yer verilmektedir. Süt cildin pürüzsüz ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

pastörize sütün zararları?

Pastörize süt konusunda uzmanlar farklı görüşlere sahiptir. Sütün raf ömrünü uzatmak için uygulanan pastörizasyon işlemi sütteki sindirim enzimlerine hasar verir, sütün vitamin ve mineral içeriğinin azalmasına neden olur. Günlük şişelerde satılan pastörize sütler kutularda satılan sütlere nazaran biraz daha faydalı olabilir. Çünkü kutu sütlerde pastörizasyonun dışında, homojenizasyon ve yüksek ısı uygulaması UHT işlemleri de yapılmaktadır. Bunlar sütteki faydalı bakterileri yok etmekte, sütteki proteinlerin moleküler yapısını değiştirmektedir. Bu nedenle pastörize süt zararlı hale gelmektedir. Çocuklarımıza sağlıklı bir içecek olarak verdiğimiz pastörize sütler orta kulak iltihabına ilerleyen yaşlarda MS, şeker hastalığı, astım gibi hastalıklara neden olmaktadır. Bu yüzden uzmanlara göre süt ürünlerini tüketmek daha sağlıklıdır. Yoğurt, peynir gibi yiyeceklere yönelmek gerekir. Sütün kesilen ve ekşiyen olanını tüketmekte yarar vardır. Süt UHT işleminden geçirilirken içindeki faydalı bakteriler yok olduğu için, sütün kesilmesi, ekşimesini sağlayan etkenlerde ortadan kalkıyor. Bu nedenle pastörize süt sandığımız kadar faydalı olmuyor. Özellikle kutularda daha uzun ömürlü olanları tercih edilmemelidir.

hazır sütün zararları?

Hazır süt pastörizasyon, homojenizasyon ve UHT denilen yüksek ısı uygulamasıyla hazırlanır. Faydalı bir içecekken zararlı hale gelir. Pastörizasyon sütün raf ömrünü uzatırken, yüksek ısı uygulaması sütteki hastalık yapıcı bazı bakterileri ortadan kaldırır. Ancak bunun yanında sütte bulunan faydalı bakterileri de yok eder. Sütte bulunan faydalı bakteriler hastalıklara neden olmadığı gibi bazı hastalıkların oluşmasını da engeller. Pastörizasyon ise sütteki mineral ve vitamin zenginliğine engel olur. Sütteki sindirim enzimlerini tahrip eder. Bu sindirilmeyen proteinler bağırsaklardan kana geçer. Vücudumuzda bunları yabancı madde gibi algılar. Böylece bağışıklık sistemimiz hasar görür. Böylece alerjik hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara yakalanma riski artıyor. Uzmanlara göre çocuklarda sıkça görülen orta kulak iltihabının bir nedeni de bu hazır sütlerdir. Homojenizasyon işlemi sırasından basınç uygulandığı için süt proteinlerinn moleküler yapısı da önemli oranda değişmektedir. Bu proteinler vücudumuzda immün sistemini aşırı oranda uyarmaktadır. Bu çocuklarda ilerleyen yaşlarda astım diyabet, MS hastalığı gibi kendi dokularını tahrip eden hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 16:47:32
Sütün Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sütün Zararları Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Sütün Zararları"
Dört yaşının içinde oğlum var devamlı süt içiyor. Ama yemeklerden ve başka gıdalardan da yiyor. Fazla süt içmesi oğluma zarar verir mi?
Gülzar . 24.08.2018
CEVAP YAZ
Çok iyi olmuş teşekkür ederim ğŸ‘ğŸ‘ğŸ‘👌
Gdjj . 01.04.2019 20:20:15
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024